Ήθη & Έθιμα στην περιοχή της Δεσκάτης

Φωτιές:

Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλα τα υψώματα των μαχαλάδων της πόλης ανάβονται φωτιές που διατηρούνται αναμμένες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν θα ξεκινήσουν τα κάλαντα. Νικητής είναι ο μαχαλάς που θα καταφέρει να ανάψει τη μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια φωτιά.


Κυριαλέησον:

Ανήμερα των Θεοφανίων, λίγο πριν ξημερώσει, οι νέοι του χωριού παραλαμβάνουν από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας Καρπερού τον Σταυρό, την εικόνα της Βάπτισης αλλά και εικόνες αγίων. Αφού χωριστούν σε δύο ομάδες, γυρνούν στους αγρούς και τα χωράφια για να «τα αγιάσουν», ενώ περνούν από τα ποιμνιοστάσια και απ’ όλα τα ξωκκλήσια του χωριού.


Κωνσταντίνεια:

Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού των πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.


Μεγάλο Παζάρι:

Στα μέσα Ιουνίου κάθε έτους γίνεται η έναρξη του Μεγάλου Παζαριού. Πρόκειται για εμποροπανήγυρη με συμμετοχή εμπόρων από όλη την Περιφέρεια.


Ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς (Ανδρομάνα):

Ένα από τα πιο γνωστά Πασχαλιάτικα έθιμα της Ελλάδας είναι η Ανδρομάνα της Δεσκάτης. Την Παρασκευή μετά το Πάσχα (τη μέρα που γιορτάζεται η Ζωοδόχος Πηγή), όλοι οι Δεσκατιώτες, μόνιμοι κάτοικοι και ετεροδημότες, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης και στήνουν τον Πασχαλιάτικο χορό, ο οποίος συνοδεύεται από τραγούδια τελετουργικού χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα στήνεται και η Ανδρομάνα: Έξι άνδρες πιάνονται κυκλικά από τους ώμους και πάνω τους ανεβαίνουν άλλοι πέντε. Ύστερα στην πεντάδα, προστίθενται άλλοι τρεις και έτσι, με αυτό το δρώμενο κλείνει ο κύκλος του Πάσχα στη Δεσκάτη. Το έθιμο της Ανδρομάνας έχει τις ρίζες του σε αρχαίες τελετές που σχετίζονταν με την αναπαραγωγή και τη βλάστηση της φύσης την Άνοιξη. Για τους Δεσκατιώτες το δρώμενο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτό και συμμετέχουν δυναμικά και το συνεχίζουν αδιάκοπα εδώ και αιώνες.


Μπούρμπουλος:

Η έναρξη των Αποκριών γίνεται από την Τσικνοπέμπτη με οργανωμένες ομάδες μεταμφιεσμένων, που περιφέρονται στους δρόμους της πόλης πειράζοντας περαστικούς και θαμώνες. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με το κάψιμο του Καρνάβαλου-Μπούρμπουλου.


Εορτασμός Προφήτη Ηλία:

Καβαλάρηδες τιμούν τον άγιο ανήμερα της γιορτής του. Οι αναβάτες με τα στολισμένα άλογα ανηφορίζουν προς το ξωκκλήσι για να προσκυνήσουν την εικόνα του Προφήτη Ηλία.


Run Deskati:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινού δρόμου που διοργανώνεται κάθε άνοιξη στο πλαίσιο των «Κωνσταντίνειων».


Πολιτιστικός Αύγουστος – «Ζάβορδα»:

Κάθε Αύγουστο ο Δήμος οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικά έργα, συναυλίες και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Στις εκδηλώσεις δόθηκε η ονομασία Ζάβορδα προς τιμή του μοναστηρίου της Ζάβορδας.


Αντάμωμα:

Από το 2005 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία του Δήμου Δεσκάτης με σκοπό το αντάμωμα των απανταχού Δεσκατιωτών. Το έθιμο αυτό αναβιώνει στη Δεσκάτη κάθε τέσσερα χρόνια.



Πηγή: Τουριστικός Οδηγός Δήμου Δεσκάτης